Simbol Boginje Mokoš

K-122087

600.00 din1,200.00 din

Boginja Mokoš bila je staroslovenska boginja koja se brinula o trudnicama, porodiljama, majkama. Vodila je računa o ženama i njihovom zdravlju, kao i o njihovoj deci. Pazila je da im brak bude dobar i da žene valjano obavljaju svoje bračne dužnosti. Vodila je računa da žene dobro obavljaju svoje domaćinske poslove.

Ime Mokoš, prema nekim etimolozima, potiče od reči mek, pa je tako Mokoš u tesnoj vezi sa nečim što je mekano. Pošto se Mokoš smatra boginjom pletilja i da je, kao takva, zaštitnica ovaca, najverovatnije je da se pridevmekoodnosi na ovčije runo.

Ulogu boginje Mokoš po primanju hrišćanstva preuzela je Sveta Petka ili Paraskeva. Kod Jevreja i hrišćana, Paraskeva znači “priprema“, a Petka je nastala od dana “petak“. U prevodu bi značilo da je “petak dan pripreme pred proslavu subote” (Šabata).

Pošto je petak dan posle četvrtka, koji je od davnina obeležen kao Gromovnikov (Perunov) dan, dolazimo do toga da je dan Svete Petke, nekadašnji dan boginje Mokoš, namerno postavljen tako, kao sećanje na dan Velike Boginje.

- +

Svi simboli su domaće izrade i nisu uvezeni iz aziskih država. Već 15-tak godina iskustva iza sebe i više od 50.000 prodatih artikala kako na teritoriji Srbije tako i van zemlje. Mnogi od njih su lične intelektualne svojine tj. lične kreacije. Garancija za kvalitet.

Naziv: Simbol Boginje Mokoš

Materijal: Tibetansko srebro,

Osobine: Ne izazivaju alergije i ne menjaju kvalitet u dodiru sa vodom i slično,

Dimenzije: prečnik: 35 mm  (3.5 cm), dužina ogrlice podesiva do 40 cm,

Odaberi opciju:

Ogrlica, Privezak za ključeve, Ogrlica i privezak

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Simbol Boginje Mokoš“

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi.